Een goede backup is bestand tegen calamiteiten

backup pi

Vorig jaar schreef ik al eens over backups en hoe belangrijk het is deze te maken. Helaas kom ik toch nog heel vaak bij mensen thuis die geen backup hebben. Heeft je computer een probleem en moet Windows opnieuw geïnstalleerd worden, dan is het mogelijk om eerst de belangrijkste zaken van je harde schijf af te halen, maar dat kost wel enige moeite. Als je harde schijf crashed, en ja de kans dat dat met een nieuwe schijf gebeurd is bijna even groot als met een ouder exemplaar, dan wordt herstel van je data wel erg lastig en zeker kostbaar.

Waarom laten we het dan toch zover komen? Omdat we vinden dat het best een gedoe is om elke keer een backup te maken. En dat is waar, dus waarom zorgen we niet voor een automatische backup? Dit kan zoals ik eerder schreef gemakkelijk met een externe harde schijf en het gratis programma FreeFileSync. Maar vaak is het niet handig omdat de externe harde schijf dan in de weg zit, bij een laptop bijvoorbeeld. Of een ondernemer is vaak op stap met zijn laptop.

Een oplossing kan zijn een kant en klare netwerk harde schijf, ook wel NAS genoemd. Maar vandaag wil ik de aandacht vestigen op een goedkopere oplossing, een Raspberry Pi. Dit is een mini computertje ter grootte van een visitekaartje en ongeveer 2 cm hoog. De Raspberry Pi wordt via USB voorzien van een externe harde schijf, en we installeren een overzichtelijk Synchronisatie programma als Resilio-sync. Geheel automatisch wordt er nu een backup gemaakt van uw bestanden. Wil je ook vanaf je mobiele apparaat bij je bestanden kunnen? Ook dat is geen probleem, Resilio heeft een app voor zowel Android als IOS.

Deze oplossing biedt veel voordelen:

  • Onbeperkte opslag, op de RaspberryPi kun je 4 externe harde schijven aansluiten
  • Goedkoop, een RaspberryPi kost compleet rond de €60
  • Heel laag stroomverbruik (3-5 watt)
  • Je blijft baas over je eigen bestanden

Door de Raspberry Pi bij familie of vrienden onder te brengen creëer je een extra veilige backup. Bij brand of diefstal in je eigen huis blijven je bestanden nog steeds beschikbaar. Meubels, een TV e.d. zijn vervangbaar maar foto’s krijg je nooit meer terug.

Wil je meer informatie over deze vorm van backup? Neem contact op met Sierink-WP. Ik verzorg desgewenst ook de installatie.

Deel dit bericht .....

Scroll naar boven