VPS hosting, wat is dat?
Goede, snelle en betrouwbare hosting is erg belangrijk voor je website. Als je op zoek gaat naar hosting kom je naast de term shared hosting ook de term VPS hosting vaak tegen. Maar wat is VPS hosting? Wat kun je ermee? En wat zijn de voor en nadelen?
Wat is hosting nu precies?
Hosting is eigenlijk niets anders dan dat je de beschikking hebt over een computer die altijd aan staat of te wel zich ‘in de cloud’ bevindt. Deze computer heet ook wel server omdat hij de pagina’s van je website ‘serveert’ aan de browser van de bezoeker. Om zelf een server in te richten is best een gedoe, denk aan het installeren, beveiligen en onderhouden. Daarom zijn er hostingproviders, je huurt een server waar je website op komt te staan. Echter een hele server voor slechts één of en paar websites is niet rendabel en daarom plaatst men al gauw duizenden websites op één server. Dit heet ook wel shared hosting.
Je begrijpt dat als al die websites actief bezocht worden de server zwaar belast wordt en jouw website erg traag kan worden.
Maar wat is een VPS dan?
VPS staat voor Virtual Private Server. Dit betekent dat er meer ‘virtuele’ servers draaien op één fysieke server. De server wordt als het ware opgedeeld in kleinere servers. Bij VPS hosting krijg je de beschikking over zo’n stukje server. Deze server heeft van te voren vastgestelde rekencapaciteit en werkgeheugen. En die hoef je dus niet te delen met anderen op dezelfde server. Je website heeft dus altijd voldoende rekenkracht beschikbaar en hoeft niet even te wachten totdat die beschikbaar komt zoals bij shared hosting het geval is. Ook heb je volledige keuzevrijheid wat betreft het besturingssysteem en de instellingen.
Waarom kiezen voor een VPS?
Een VPS biedt je veel mogelijkheden en een veel betere performance. Maar er zijn nog meer voordelen:
Vrijheid
Met een VPS heb je meer vrijheid om instellingen te wijzigen. Je kunt een VPS ook inrichten zoals je zelf wilt. Dit vergt wel enige technische kennis, maar je hebt wel de controle over alles. In een volgend blog zal ik meer schrijven over hoe je een VPS eenvoudig beheert en er bv WordPress websites op kunt installeren. Want een VPS is alleen het stukje server. Er is standaard geen controlpanel aanwezig.
Je eigen IP-adres
Bij shared hosting deel je het IP-adres van de server met alle andere websites op die server. Op zich niet zo erg, maar als er anderen op de server zitten die spam versturen, dan kan dat ook gevolgen hebben voor jou emailbezorging. Bijvoorbeeld als het IP-adres op een zwarte lijst komt te staan.
Goedkoper bij meerdere websites
Als je meer dan één website hebt, kan een VPS goedkoper zijn dan enkele losse shared hosting pakketten.
Snelheid en Performance
Een VPS is meestal een stuk sneller dan shared hosting omdat je jouw server resources niet met andere websites hoeft te delen. Een VPS kan ook eenvoudig geupgrade worden mocht je toch meer rekenkracht of opslagruimte nodig hebben of er nog een website bij wilt plaatsen. Kortom een VPS geeft je vele meer keuzevrijheid en mogelijkheden.
Nadeel van een VPS
Ik schreef het eerder al, een VPS is een kaal stukje server. Er wordt vaak alleen een Linux besturingssysteem geinstalleerd. Maar hoe krijg je nu een webserver geinstalleerd? En WordPress? Dat moet je zelf doen. Of je kunt dit ook laten doen, dan spreken we over een managed VPS. De kosten hiervan zijn echter veel hoger dan een unmanaged VPS.
Je kunt ook zelf een zogeheten control panel installeren. Bekende namen zijn Plesk, cPanel en zo zijn er meer opties. Eén van die opties heet Cloudpages en daar zal ik in een volgend blog meer over schrijven.
Kan jouw website wel een boost gebruiken? Ben je geinteresseerd in een VPS voor jouw website? Of heb je hulp nodig met kiezen van de juiste VPS? Neem dan even contact met mij op en ik geef je vrijblijvend advies.