CloudPages, de VPS hosting server manager voor WordPress en LiteSpeed

cloudpages

CloudPages omschrijft zichzelf als een eenvoudig, maar zeer krachtig control panel voor servers.

In mijn vorige blog beschreef ik de voor- en nadelen van VPS hosting. Kort samengevat zijn de voordelen: zeer goede performance en veel flexibiliteit tegen slechts geringe meerkosten. Er is echter ook een nadeel, en dat is het technische beheer. Zaken als installeren, beveiligen, updaten zijn zonder specifieke kennis niet eenvoudig. Dit kun je laten doen door een managed VPS te nemen, maar daar hangt dan wel een fors prijskaartje aan. 

Door jouw VPS of server toe te voegen aan CloudPages wordt de server automatisch voorzien van een beheerpanel. CloudPages zal dan zaken als beveiliging door een firewall, SFTP server en een WordPress manager voor je instellen. Hier hoef je dus niets voor te doen.

Cloudpages installeren

CloudPages bestaat uit aan de ene kant een online portal waar je je VPS of server(s) beheert. En aan de andere kant een CloudPages agent welke op je VPS geinstalleerd wordt. Bij CloudPages zelf kun je dus geen VPS afnemen. Dit zul je van te voren eerst moeten regelen. Er zijn veel aanbieders in de markt, waaronder bv een aantal grote spelers als Amazon AWS, DigitalOcean, Hetzner and Vultr. Maar in principe werkt het op elke VPS.

Op dit moment heeft CloudPages een integratie met Hetzner, DigitalOcean en Vultr. Dat betekent dat je na het aanvragen van een VPS bij deze aanbieders alleen een apicode nodig hebt om CloudPages te activeren op die server. Gebruik je een andere aanbieder dan kopieer je het installatie commando via SSH naar je VPS en wordt CloudPages ook automatisch op je server geactiveerd. Mocht je meerdere VPS’en tot je beschikking hebben dan kun je deze allemaal vanuit het CloudPages controlpanel beheren en hoef je dus niet steeds in te loggen op de desbetreffende VPS.

In tegenstelling tot andere control panels als Plesk en cPanel neemt de installatie van CloudPages vele malen minder kostbare opslagruimte van je VPS in beslag. 

WordPress manager

De belangrijkste functies van CloudPages is het beheer van je VPS en het installeren en mangen van WordPress installaties. Je kunt ieder ander CMS installeren en beheren, maar de focus ligt op WordPress websites. Zo wordt WordPress automatisch geinstalleerd en wordt er automatisch een SSL certificaat toegevoegd. Ook kun je vanuit CloudPages automatisch inloggen op je WordPress website.

Een andere handige functie is het maken van staging websites. Een staging site is een kloon van een productie website waarop je eerst wijzigingen of updates kunt uitproberen voordat je deze wijzigingen ook doorvoert op de productie website.

LiteSpeed (LiteSpeed Enterprise en Open LiteSpeed)

Als je CloudPages op jouw VPS installeert wordt er ook gelijk de LiteSpeed server toegevoegd. Met support voor OpenLiteSpeed and LiteSpeed Enterprise. LiteSpeed bevat onder andere een caching techniek die je website razendsnel maakt. Een VPS heeft al erg goede performance maar een WordPress website op een VPS met LiteSpeed is nog sneller. De LiteSpeed cache plugin is niet voor niets een van de meest gebruikte caching plugins.

Andere functies

CloudPages bevat ook functies als een filemanager, SFTP toegang, .htaccess beheer, 1-click backup en restore functies, PHP configuraties, en kun je eenvoudig WordPress websites verplaatsen naar een andere door CloudPages beheerde VPS. In het CloudPages controlpanel worden al je VPS instanties (mocht je meerdere VPS’en beheren) weergegeven.

Een andere handige feature is dat CloudPages in staat is om tijdelijke domeinnamen (inclusief een SSL certificaat) te generen en die kan gebruiken om je test, ontwikkel en of staging website via het web toegankelijk te maken. 

Wat je bij CloudPages niet zult aantreffen is het beheer van emailaccounts. Email zul je in dit geval extern moeten regelen met bijvoorbeeld een Office365 of Google Workspace account.

Vragen of interesse

Heb je vragen over het beheer van een VPS of ben je geinteresseerd en zou je wel eens een demo willen zien? Neem dan contact met mij op.

Deel dit bericht .....

Scroll naar boven