Vandaag (07-12) is WordPress 5.0 uitgekomen. En daarmee is een grote verandering geïntroduceerd. WordPress bevat nu namelijk de Gutenberg editor.
Blokken
Gutenberg werkt met een blokken systeem, de zogenoemde Blocks. Deze blokken kun je op een pagina of in een bericht plaatsen met behulp van je muis. Elk blok heeft een andere functie, zo is er een blok voor een afbeelding en een blok voor een titel, maar ook voor bv een shortcode. Standaard kent Gutenberg een aantal blokken, maar thema’s en plugins kunnen extra blokken toevoegen aan de Gutenberg editor. Denk hierbij bv aan een galerij of een contact formulier.
Voordelen
Het werken met deze blokken heeft voordelen t.o.v. de traditionele editor waarbij je eigenlijk alleen tekst en een afbeelding kunt toevoegen. Het maken van een leukere indeling van je pagina’s wordt ermee vereenvoudigd.
Nadelen
Het blok voor gewone tekst is wat kleiner geworden en degene die veel tekst schrijven, zoals echt bloggers moeten hier waarschijnlijk even aan wennen. Op kleine schermen is het lastig te gebruiken en je zult moeten wennen aan de icoontjes die gebruikt worden. Verder ben je nu verplicht om voor bv shortcodes een blok te gebruiken, je kunt ze niet meer opnemen in je tekst. Hetzelfde geldt voor afbeeldingen, die kun je nu alleen toevoegen via het afbeeldings-blok.
Conclusie
Je zult er even aan moeten wennen. En Gutenberg werkt prima, maar eerlijk gezegd is het een slap aftreksel van echte ‘pagebuilder’ zoals de Elementor pagebuilder. Over Elementor heb ik al vaker geschreven en deze plugin is echt veel handiger in gebruik. Het heeft namelijk een visuele interface waarbij je gelijk ziet hoe je webpagina eruit komt te zien. Je werkt letterlijk op je pagina, met Gutenberg zie je niet je daadwerkelijke content, alleen maar blokken, niet wat erin de blokken zit. Wil je dus echt handiger worden in het maken van mooie webpagina’s zou ik je zeker aanraden je in Elementor te verdiepen.